John Antell vauhdilla LähiTapiola GP:n kärkeen

Vauhti ja tiukat tiet ratkaisivat voiton, kun kesän kovimman estesarjan, LähiTapiola Grand Prix’n toinen osakilpailu, hypättiin sunnuntaina Savonlinna Operagames -tapahtumassa Vuohimäen Ratsastuskeskuksessa. 

Kun Husön Ratsastajien John Antell, 22, lähti ratsullaan Iscara Del Maset toiselle, ratkaisevalle kierrokselle 150 cm:n esteille, hän päätti olla nopea, jos ei mitään muuta. Ja vauhti oli valttia, sillä kun ensimmäisen ja toisen virhepisteet ynnättiin yhteen, kaikkiaan neljällä ratsukolla oli tilillään yksi pudotus eli neljä virhepistettä, jolloin kilpailu ratkottiin toisen kierroksen ajalla. Riskinotto ja tiukat kaarteet kannattivat, ja Antell päihitti Someron Janna Jensenin ja Julie V.D. Verbindingshoeven vain vajaan puolen sekunnin erolla.

– Olin päättänyt että ratsastan eteen, käänsin hevoseni sisäkautta kaikille esteille ja aloitin hyvässä rytmissä. Tänään oli paljon parempi flow radan aikana kuin lauantaina, voittoa lähdin tavoittelemaan ja se tuli, Antell kertoo.

Antellin tammalla riittää ”skouppia” eli hyppykykyä, mutta se ei ole luontaisen nopea.  

– Se näyttää kuumalta, mutta se hyppää paljon ja leijuu viettäen aika paljon aikaa ilmassa, johonkin kohtaan pitää miettiä jäätävän nopeaa tietä, muuten tuloksena on hidas nolla, Antell toteaa.  

Janna Jensen on erittäin tyytyväinen hevoseensa ja päivän saldoon.

– Tämä oli vasta kuudes rata, jonka ratsastan hevosella. Se ei ole kaikkein helpoin ratsastaa, mutta sillä on paljon hyppykykyä ja valtava sydän. Emme tunne toisiamme vielä riittävän hyvin, jokainen rata on uuden oppimista, mutta alan jo vähän löytää ideaa, miten sen kanssa kannattaa toimia. Mitä enemmän se saa olla omillaan, sitä paremmin se hyppää, ja se on vastannut tosi hienosti kaikkeen mitä olen pyytänyt, Jensen iloitsee.

Kolmanneksi kilpailussa sijoittui Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajien Petra Heikkinen ratsulla Q And Q Dk Z ennen Huittisten Ratsastusseura Varsan Maija Yli-Huhtala ja Birchcape’s Wonderlandia. Kaikkiaan Savonlinnan osakilpailussa starttasi kymmenen ratsukkoa.

Antell on olosuhteisiin ja ratamestari Aki Ylänteen laatimiin haasteisiin erittäin tyytyväinen.

– Kisat ovat olleet hyvät ja Akin radat sen tasoisia kuin kuuluukin olla, ei liian helppoja tai vaikeita. Se että tulee tänne asti kilpailemaan, saa aikaan paljon enemmän kilpailufiilistä, kuin että kisaa aina samoja kisoja naapurissa, Antell sanoo.  

Jensen liputtaa myös Savonlinnan puolesta.

– Pohja täällä on ollut tosi positiivinen yllätys, hevoset on hypänneet hyvin ja viimeisen päivän vielä paremmin.

Antell ja Jensen suuntaavat molemmat ensi viikonloppuna Salo Horse Show’hun, jossa hypätään kolmas ja viimeinen osakilpailu ennen elokuun puolivälin finaalia Laakson Ratsastusstadionilla Helsingissä.

– Sun hevonen on saanut vauhdin hurman nyt niin vahvaksi, että eihän sua saa kiinni millään, Jensen virnistää Antellille lehdistötilaisuuden päätteeksi.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Vuohimäen Ratsastuskoulu Oy ja Savonlinnan Ratsastajat ry. Tuomariston puheenjohtaja Matti Karkkolainen piti näkemästään.

– Ratsastuksen ja hevosurheilun taso on ollut Savonlinnassa korkea, kuten gp-tasolla kuuluu ollakin. LähiTapiola GP oli jännittävä, mikään ei ollut taputeltu, ennen kuin kilpailu oli ratsastettu. Molemmat ykköskierroksen virheittä ratsastaneet ottivat toisella kerroksella pudotuksen. Kisat onnistuivat hienosti osittain haastavista ilmoista huolimatta, ja järjestäjä on hoitanut pohjat ja muut järjestelyt ensiluokkaisesti, Karkkolainen kiittää.  

Antell vahvisti voitollaan paikkansa sarjan kärjessä ollen 28 pistellään tasapisteissä Jasmin Ranta-ahon kanssa. Kolmantena on Neea Karvinen 21 pisteellä ja neljäntenä Sanna Backlund, 20  pistettä. LähiTapiola Grand Prix- sarjan ensimmäinen osakilpailu hypättiin kaksi viikkoa sitten Ypäjällä, jolloin voiton vei Janakkalan Sanna Backlund ennen Tampereen Ratsastusseuran Jasmin Ranta-ahoa.

Tänä kesänä sarjaan kuuluu kolme osakilpailua ja finaali. Pisteitä otetaan huomioon enintään kahdesta osakilpailusta ja finaalista. Kaikki loput osuudet hypätään kahdella kierroksella 145 + 150 cm:n tasolla.

LÄHITAPIOLA GRAND PRIX -SARJA 2020
10.–12.7. Salo Horse Show, 3. osakilpailu 
14.–16.8. GP finaali, Laakson ratsastusstadion, Helsinki

LähiTapiola Grand Prix, 2. osakilpailu. 145+150 cm, 2 kierrosta, toiselle 10 parasta ratsukkoa. Lähti 10 ratsukkoa.

1) John Antell, Husön Ratsastajat – Iscara Del Maset 4+0/49.47, 2) Janna Jensen, Jcc Riders – Julie V.D. Verbindingshoeve 0+4/49.93, 3) Petra Heikkinen, Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajat – Q And Q Dk Z 4+0/53.83, 4) Maija Yli-Huhtala, Ratsastusseura Varsa – Birchcape’s Wonderland 0+4/53.95, 5) Sandra Lähde, Ratsastusseura Varsa – Fanita 10+0/51.65, 6) Madis Morna, Ratsastusseura Aino – Galatejs 8+4/51.81 7) Jenna Yrjövuori, Kaarinan Kenttäratsastajat – Graal 12+-0/55.85-12, 8) Neea Karvinen, Kaarinan Kenttäratsastajat – Eurocool’s Elstar 15+1/63.58-16, 9) Jasmin Ranta-Aho, Tampereen Ratsastusseura – Dixon 4-Vetäytynyt, 10) Joonas Oranta, Björkboda Dressage – Calazio 12-Vetäytynyt

Täydet tulokset: https://online.equipe.com/fi/class_sections/502371

LähiTapiola Grand Prix 2020                                                                                                                                                                   

Ratsukkokohtainen sarjatilanne Ypäjän ja Savonlinnan osakilpailujen jälkeen, mukaan lasketaan 2 parasta osakilpailun tulosta + finaali.                   Mukana kymmenen kärki.                                                                                                                  

1) John Antell – Iscara del Maset 28
1) Jasmin Ranta-Aho – Dixon  28
3) Neea Karvinen – Eurocool’s Elstar 21
4) Sanna Backlund – Elano 20
5) Janna Jensen – Julie v.d. Verbindingshoeve 18
6)  Maija Yli-Huhtala – Birchcape’s Wonderland 17
7) Sanna Backlund – Escada 16
7 Petra Heikkinen – Q and Q DK  16
9) Emma Tallberg – Dobbelt Quidam 15
10) Jenna Yrjövuori – Graal 15

Teksti ja kuvat: SRL / Sonja Holma

Katri TiainenJohn Antell vauhdilla LähiTapiola GP:n kärkeen